Januari är en kämpig månad för många. Sviterna efter en kostsam jul, mörkret, längtan efter mer ledighet och vetskapen om att sommaren är långt borta ännu gör att vi lätt kan känna misströstan. Och med modlösheten kommer ofta en dränerande självkritik som vi behöver jobba bort för att inte hamna i en negativ spiral som kan vara svår att ta sig ur. För lika viktigt det är att vara tolerant mot sin omvärld är det att vara det mot sig själv.

Samhället vi lever i idag har andra krav på prestation och andra – snabbare – tidsperspektiv, än någonsin förr. Sociala medier gör att vi jämför oss med andra på ett nytt sätt och aldrig lämnar oss fria från press på hur vi “ska vara” för att duga. Det är helt enkelt inte konstigt att allt fler mår mentalt dåligt i sina liv, av sina val, sina prestationer eller sina utseenden – eftersom vi aldrig ger oss tid att stanna upp och se det vi faktiskt har och känna oss stolta över det. Precis som allt annat har även hjärnforskningen gått framåt och den visar att vi kan träna vår hjärna till ökat välmående. Man kan aktivt välja att vara snäll både mot sig själv och mot andra, bara man övar. För med övning kommer färdighet, även när det gäller tålamod och inställning till livet.

Några tips att ta med sig:

  • Ge dig själv tid
    Inget blir bättre av att hetsas fram. Ge dig själv kontinuerlig ställtid för att hinna tänka på hur du mår och vad som skaver, om något gör det. Planera in i kalendern om det behövs. Låt också förändringsprocesser få ta tid.
  • Formulera vad du är bra på
    Att tvinga sig själv att lista positiva egenskaper eller kunskap är en bra övning. Genom att skriva ner dem blir du också mer medveten och kan återkomma till listan när du känner dig nere eller är hård mot dig själv.
  • Stanna upp i den jobbiga situationen
    Av självbevarelsedrift vill vi ofta fly från obehagliga känslor. Vi förtränger, distraherar oss eller på annat sätt undviker att gå in i känslotillstånd som vi inte mår bra av. Men genom att tillåta sig att vara ledsen eller arg likaväl som glad eller nöjd lär vi känna igen känslan och med tiden blir den inte lika skrämmande.
  • Lista vad du mår bra av
    När vi befinner oss i situationer eller perioder av mycket självkritik och stress kan det vara lätt att glömma bort vad som får oss att må bra. Det kan vara att träna, umgås med vänner, läsa, laga mat, lösa korsord eller besöka en viss fysisk plats. Gör en lista på vad just du mår bra av att ta fram när du känner dig psykiskt svag eller i behov av något att hålla dig i.
  • Lista vad du har gjort bra
    Ibland kan det kännas som att vi inte har fått något bra gjort och vi känner oss värdelösa i jämförelse med exempelvis kollegor eller vänner. Anteckna då vad du faktiskt har åstadkommit. Du kommer upptäcka att du visst har gjort viktiga saker, även om det inte handlar om färdiga arbetsuppgifter eller ett tufft träningspass. Du kanske tog en välbehövlig sovmorgon, hann med en promenad på lunchen, ringde en person som behövde dig eller var ovanligt trevlig mot personalen på Ica? Allt räknas.
  • Glöm inte att misstag är nödvändiga för att utvecklas och bli bättre! 
    Fundera på vad du hade kunnat göra annorlunda och tänk att du ska göra bättre nästa gång. Vi är inte mer än människor och människor gör misstag, det är en del av att leva.

Källor: Må Bra, Compassion-effekten av Christina Andersson, Modern psykologi, utforskasinnet.se