Mary Juusela i en gränd med mandelmjölkpaket i handen.
Sektionschefer Carina och Niklas samt vd-assistent.

Jag har sovit riktigt och är så där laddad som jag blir då. Det är tjugo grader varmt utomhus och en fin sensommardag i augusti. Äntligen ska jag få åka till Arbetsförmedlingen i Enköping och hålla en värdegrundsdag.

Carina, Kenny och Niklas visar mig in lokalerna. Även en av kollegorna som jag träffade och tidigare i våras ler brett, jag minns henne väl. Och hon mig, tydligen. Det är varmt och hjärtligt.

Samma sak fortsätter genom korridorerna. Alla jag möter ler brett. Vissa har hört talas om att du ska komma, säger Niklas. Jag jobbar mycket i och med Enköpingsborna så kanske är det därför. Lika Olika utbildar nästan 10 skolor i kommunen så kanske deras barn kommit hem och pratat om arbetet vi gör och gjort. Hoppas det. Jag ler tillbaka.

Lokalen för dagen heter ”Skokloster”. Därifrån kom hälften av mina klasskompisar under uppväxten. Enköping är välbekant för mig. Arbetade som reporter på Enköpings-Posten tidigare och har gått på Westerlundska gymnasiet (som arbetar med Lika Olika-metoden).

När alla kommer in i lokalen efter frukostfikat så är energin på topp. Glädje, värme och nyfikenhet strömmar emot mig. Niklas inleder och välkomnar mig och arbetet med värdegrunden. Och berättar att vi två sågs första gången för tre år sedan då kommunen bjöd in mig för att föreläsa.

Vi har sedan setts även på Fjärdhundraskolan där hans barn går. Världen är liten och broar byggs överallt.

Vid lunchtid tar jag bilen till Coop och köper mitt paket mandelmjök och varmrökt lax. Det blir billunch. Tur att man inte är så kräsen (tack åren i Afrika!). Därefter kör vi vidare med workshop och själv-och gruppreflektion.

När jag tackar för mig blir jag överraskad ordentligt. När vi sågs första gången för månader sedan blev jag kär i två gröna vackra krukor som fanns i personalmatsalen. Idag fick jag dem med mig hem.

Tack till alla er underbara människor. Ni är viktiga, håll hårt i er fina gemenskap. Vi ses runtikring Enköping!

Kram

Niklas Forslund på Arbetsförmedlingen Enköping-Håbo välkomnar Lika Olika som håller i deras värdegrundsdag.
Paushuset i Enköping.
Varmrökt lax i förpackning till lunch.
Workshopdags, Arbetsförmedlingen vepa samt Lika Olika värdegrundsarbete på blädderblock.